ROARING FIFTIES

 


Festival Maritim Vegesack 

 


Een terugblik in de tijd

2013

Er is altijd een allereerste keer. En die was indrukwekkend. Om nóóit vergeten!


De allereerste keer dat Roaring Fifties naar het Festival Maritim vertrok was op vrijdag 2 Augustus 2013. Een weekend lang van huis met de groep. We hadden geen idee van wat ons allemaal te wachten stond. Ik had al wat geïnformeerd bij onze zustergroep uit Oudewater, De Kaapstander, want dit was zo nieuw voor ons. “Als we maar niet op dat grote podium moeten”. Op straat zingen, daar hadden we verstand van.

Dat vertrek was die vrijdagmorgen al vroeg, want vanaf Anna Paulowna is het toch zo’n 300 km met de auto, dus een ritje van 4 uur, met inmiddels bekende ‘Pitt-stops’ in Joure en Nieuwe Schans. Het was zeer zonnig, zomers, warm weer. Onze logies waren in Hotel Zur Fahre in Lemwerder, een klein plaatsje aan 'onze kant' van de Weser. Om in Vegesack te komen moest je dus met de veerboot over de Weser naar de andere kant.

Het eerste optreden op die vrijdagavond in het houten koepeltje van Bühne Strandlust Garten begon al goed. Daan kon niet op tijd aanwezig zijn. Hij speelde met Scheepsfolk en die waren op de veerboot: "Ging die veerboot ook nog een rondje varen om zijn eigen as". Onze Daan kon niet op tijd op het podium staan. Dat vonden we toen niet fijn en hij ook niet: bezweet kwam hij aangerend en hup, het podium op, spelen: ‘Voordat we varen gaan....' Dat had hij dus nèt gedaan, varen. 

Dit eerste optreden werd ook gelijk een soort van vuurdoop, voor met name Jan. Roaring Fifties was de tweede groep die er speelde en voor ons opende die avond de groep Pekel. Jan zag het aan en zei: “ik ga hier geen Leve de V.O.C.! zingen. De makers van het lied zijn hier!” Dat kon geen beletsel zijn volgens de Jongens van de Maas: ze gingen er eens extra goed voor zitten en wilde graag onze vertolking horen van hun lied.

 

      

      

Op de Bühne Strandlust Garten met Willem, Jolanda (fluit), Gerda, Brigit, Jeannette, Jan, Kees, Hans, Pim (djembé), Derk Jan, Ad en Daan (gitaar)

 

’s Avonds hebben we in een klein straatje (…?) voor een leuk café (….?) op straat met o.a. De Kaapstander, Paddy’s Passion en Armstrongs Patent de spanningen weggezongen & gedronken. Het werd gèzellig laat die avond.

 

      

De set-list van het eerste optreden                                                        Uit-zingen op straat 's avonds laat.

 

Zaterdagmorgen op tijd weer op, want om 11 uur moesten we spelen op een plek, helemaal aan het eind van de Gerhard-Rohlf-Strasse/Ecke Berpohlstrasse. Vanaf de pont was dat eerst een klim om op de kade te komen, vervolgens een klim de berg op en dan nog een fikse tippel naar het einde van de straat. Onze fysieke conditie werd gelijk getest.  

Tegenover een café was op straat een groot plakkaat op de grond geplakt met daarop de optredende groepen voor die plek. Wij waren de eerste. Toen de eigenaar van het café ontdekte dat er volk bleef staan om naar ons te luisteren, zette hij in no-time tafeltjes buiten. En die werden ook gelijk bezet. Op deze plek ontvingen wij zelfs een financiële bijdrage van het publiek! 

 

   

            Gerda: 'Kijk nou eens, we hebben geld verdient met zingen op straat! '                              De 'zuster'groep De Kaapstander uit Oudewater

 

Later op de dag volgde nog een optreden op de markt (Sedanplatz) en op het grote podium van de Weser Kurier Bühne Am Hafenwald. Dat stond toen ‘andersom’, in de doorloop naar de brug over de haven. Die avond was Roaring Fifties vrij en dus zaten we in het publiek bij De Kaapstander- Bühne Strandlust Garten.

Wie er voor de optredende groepen kookte…. Ik weet het niet, maar in de cateringtent kregen we heerlijk te eten en aan het eind van de dag was er ’s avonds in diezelfde tent de after-party met de andere groepen. En dat werd toch een feest! Barrett's Privateers uit volle borst meezingen met de Pirates! Haha, wat keken die jongens op van die 2 Roaring-vrouwen, ze zongen alles mee ! 

Zondag 4 augustus, de slotdag, maar wel een memorabele mooie dag! 

12:00 uur: optreden op het Schulschiff Deutschland, met eigen publiek, zittend in de brandende zon. 

               

Aan boord van het Schulschiff Deutschland        

16:00 uur : straatoptreden bij het Signalstation & La Paloma Bar op een zeer smal strook gras en de drukte van de stroom voorbijlopende mensen achter de groep die voor ons bleven staan, nog net niet op je lip. Maar zoooo leuk!

’s Avonds, ter afsluiting van het festival vond de shanty-slam plaats op Bühne Am Vegesacker Balkon met een publiek dat bestond uit een paar duizend mensen. Roaring Fifties werd ook uitgenodigd om 2 nummers te zingen. Doodeng vonden we het, stonden we daar dan toch wel op dat grote podium. Het was fantastisch! De adrenaline gierden door onze kelen. Whowww. 

 


Nou, nou, daar staan we dan hòr: Roaring Fifties uit Anna Paulowna! 


Dan heb ik het nog niet over wat er daarna gebeurde: alle groepen werden op het podium uitgenodigd om afscheid te nemen van het publiek. Inmiddels was het al donker geworden en in dat donkere gat voor ons, waar het publiek was, ging ècht als een lopend vuurtje sterretjes oplichten. Bye-bye, bye-bye, bye-bye, bye-bye, bye-bye, my Vegesack!  Met elkaar werd er een afscheidslied gezongen. Wie houdt het dan nog droog.......

En het vuurwerk ......nog erger, grootser, mooier, dan met de jaarwisseling in Amsterdam! Begrijpelijk toch dat je na dit alles volledig uit je dak ga in de cateringtent en een week moet bijkomen van al die indrukken. 

 

Foto's: Marlies Kohble / eigen / Hilde Hegeman / Erica van Sprundel / Chris Noordennen


INFO : https://www.festival-maritim.de/de/

YOU Tube : filmverslagen van het festival  2013

https://www.youtube.com/watch?v=hMYiL_m-MwU

https://www.youtube.com/watch?v=J1B-uqZhwk0


juli 2018 - Brigit

 


 

info@roaringfifties.nl