ROARING FIFTIES

 


Verslag van een dag in Monnickendam


 

Zondag 1 april 2018: jaja, dat werd vroeg uit bed voor 1e Paasdag, want Roaring Fifties was vanaf 12 uur te vinden op 't Prooyen in Monnickendam, een oud havenstadje in Noord-Holland aan het IJsselmeer. Volgens Wikipedia heeft Monnickendam al in 1355 stadsrechten gekregen van de Graaf van Holland, dus ècht een oud stadje. 

De Vlootdag vormt de opening van het vaarseizoen, een soort van 'open huis' op de schepen van de zeilvloot. Op de kade waren allerlei marktkraampjes met aan de zeilvaart verwante zaken, waaronder een touwslager. De viskraampjes waren uiteraard ook van de partij. Het was koud, dus laagjes kleding aan, dan kan je 'pellen', maar dat was echter niet bij iedere zanger van toepassing. De muzikanten hebben het niet gemakkelijk gehad, om met 'zukke witte vingers' te spelen. Waarom dan geen handschoenen aan? '...dat speelt niet!`

 

                         

                                                 

 

Niet alleen op de kade hebben we gezongen. Ook aan boord van de zeilklipper 'De Vriendschap' (bj.1898) van schippers Jos & Marjolein van der Heide. Met het schip voerden we de haven uit en maakten we een klein tochtje op de Gouwzee, om na een uurtje weer aan te meren aan 't Prooyen. 

Zingen aan boord is een andere beleving dan zingen aan de wal. Als je jezelf overgeef aan de deining van het schip, de wind in je snuit voelt, je wapperende kleding en haren, dan droom je gemakkelijk weg in het lied dat je vertolkt:

 

'Van mijn keus te gaan varen, heb ik geen berouw'

   

 

Na het vaaravontuur werden nog twee sets gezongen en hebben heel wat visjes de kelen van Roaringers gesmeerd. In Het Markerveerhuis werd nog een glas geest-rijk-vocht genuttigd. 

                              

                              

 

Door de weersomstandigheden zou je denken dat er niet veel volk naar de haven zou komen, maar dat viel mee en gedurende de middag werd het drukker en drukker. Zelfs de zon kwam tevoorschijn. Maar blijkbaar vond ze het ook koud en verdween in haar wolkendekbed. 

En wat het 'varen op de zoute zee' betreft: ze was zoet!

 

 
 
 

Foto's: o.a. van Klaas Hansen / Lokale Omroep Edam-Volendam, waarvoor hartelijk dank! 

INFO


april 2018 - Brigit


 

info@roaringfifties.nl