ROARING FIFTIES

 


ROARING FIFTIES

..... zingen over woelige baren.....


 

Het was eind 2006 dat een aantal muziekvrienden de maritieme folkgroep Roaring Fifties vormden. Een deel van die vrienden waren bekend met het zingen van de pure shanties, een ander deel meer met de folksong. In het begin bestond het repertoire dus vooral uit hun bekende nummers. Een half jaar later, april 2007, was het allereerste optreden in eigen dorp ter opluistering van een feest. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en is de groep een bekende geworden in het shanty - folkmuziek wereldje.

Roaring Fifties bestaat, nog steeds, uit enthousiaste zangers, maar ook zangeressen. We zijn een groep, die niet-conservatorium geschoold is, wel hebben we aan zangworkshops meegedaan, doch het meeste is geleerd door gewoon te zingen met elkaar. We hebben geen 'zwaaier' voor de groep staan, dat regelen we met elkaar. De meeste van ons zingen ook solo. 

 

Westfriese Waterweken in Kolhorn, 2012 (eigen foto)

 

Roaring Fifties komt uit de Kop van Noord Holland. Wekelijks repeteren we in de Kees Schuur in Anna Paulowna. Oorspronkelijk bestond het repertoire vooral uit shanties: traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden met grote zeilschepen. Waar het werk begeleid werd door gezang onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar meer sea songs bij. Liederen, die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank. We zingen zowel Engelse- als Nederlandse liederen.

 

"..welke man wil niet met ons mee, als wij gaan varen op de zoute zee...."

Bie Daip - Appingedam 2014 - Lied: 'Wrakke Schuit' van Pekel (eigen foto)

 

Waar komt de naam Roaring Fifties vandaan?..... op het Zuidelijk Halfrond is een nogal onstuimig zeegebied én het verwijst naar de breedtegraad waar Anna Paulowna op ligt. Dat is ook in ons beeldmerk verwerkt. De naam van dat onstuimige gebied werd zo dus aangepast in Roaring Fifties.

We zijn een ‘roerige groep’, beweeglijk en houden van contact met publiek. De meeste optredens zijn buitenoptredens, gewoon op straat. Dicht bij het publiek, zodat je makkelijker contact kan maken. Of niet, want soms vinden mensen dat ‘eng’ en lopen door. Maar meestal is het dubbel genieten als publiek meedoet. Dat is heerlijk zingen!

 

Maritiem Festival in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, 2016 (Foto: Marianne vd Pal)

 

Door de jaren heen hebben we heel wat optredens verzorgd op festivals in eigen land (o.a. Bie Daip, Rotterdam, Deunen & Deinen, SAIL Den Helder) en op het grote maritieme folkfestival Festival Maritim in Vegesack (Duitsland). In 2009 zongen we tijdens een theaterconcert in het Vikingschip (Den Oever-Wieringen) samen met de Friese groep Folkgearster Folk, hebben we meegedaan aan 2 dvd-opnames en in 2015 brachten we onze eerste CD uit.

De groep wordt begeleid door diverse zanger-muzikanten op gitaar, banjo, basgitaar, fluiten, mondharmonica en percussie.

 

Zondagmiddagconcert in de KEES-Schuur, februari 2020 (Foto: Cor Zwaag)

 


maart 2020 - Brigit


 

info@roaringfifties.nl