ROARING FIFTIES

 


Nei it GJ Shantyfestival yn Ljouwert


 

Voor de 11e keer organiseerde het Leeuwarder Shantykoor een festival, waarbij op 4 podia totaal 12 koren te beluisteren waren. Daarvan waren drie koren uit Duitsland naar de culturele hoofdstad van 2018 gekomen. Op elk podium wisselden drie koren elkaar af. Roaring Fifties was er voor de tweede keer aanwezig in Leeuwarden.

 

 


Roaring Fifties op het Lombardplein podium. (Foto: Jacqueline de Graaf)


 

Het was in 2013, dat we de Afsluitdijk over gingen naar Friesland. Toen met veel regen. En dit jaar was het weer in de week voorafgaande, wederom niet meer zo zomer-warm & zonnig. En de voorspelling voor het weekend was regen. De organisatie had tenten geregeld voor ieder podium, dus we stonden droog. Er is slechts een miezerig, klein regenbuitje gevallen in de morgen. 

Dit was weer zo´n echt shantyfestival met grote koren. Voornamelijk mannen, duidelijk herkenbaar in eenzelfde outfit. Maar waar de populariteit van de rode broek vandaan komt bij shantykoren....... We hebben er weer heel wat gezien. Het podium Lombardplein deelde Roaring Fifties met de mannen van de Lopster Stormvogels uit Loppersum en de Compagniezangers uit Medemblik. 

 

       

 

Vanaf half elf werden we in het Gemeentehuis van Leeuwarden aan het Oldehoofsterkerkhof ontvangen met koffie en thee. Een gezellige boel met al die binnen-druppelende koren. Heel wat zangvolk plus aanhang. Daar ontmoette je ook weer bekende gezichten. De shantyfamilie is groot. De verzorging was uitstekend! Er werden zelfs lunchpakketten uitgedeeld aan alle koren met o.a. kadetten met ham en kaas, een sappig appeltje en een flesje water. Verpakt in een draagtasje van de plaatselijke kwaliteitsslagerij met de toepasselijke naam: De Schrans. Onze Roaringers deden zich daar tegoed aan! 

 

          


Roaringers in de hal van het gemeentehuis met de lunch. Rechts staat Daan onze installatie te keuren bij de Lopster Stormvogels. 


 

Philip en Daan waren op tijd aanwezig, om onze geluidsinstallatie te installeren op dit podium. Eerder dit jaar had Joke gevraagd of wij zelf onze installatie konden meenemen. Dat riep bij ons de vraag op: ´wat moeten we dan meenemen?´ Voor onszelf wisten we dat wel, maar wat verwachten de twee andere groepen. Wat hadden ze nodig? En wat deed het ´toeval´: in Appingedam, tijdens Bie Daip, ontmoette Daan allereerst Ton (van de Compagniezangers) en deel één van onze vraag werd daar beantwoord: Ton werd geïnformeerd. Later die dag ontmoette Daan in Paviljoen Overdiep Jakob van de Lopster Stormvogels. En deel twee van onze vraag werd beantwoord. Onze installatie kreeg nog een leuk staartje, want in de week na het festival kwam bij ons een mailtje binnen met complimenten over ons geluid van een andere groep. Dat wij met dit formaat boxen en apparatuur zo'n goed geluid konden bewerkstelligen. Het zit hem dus niet altijd in het formaat. 

Het werd een gezellige dag met goeie optredens. En ook grappige momenten door een meezingende bruidegom-in-spé in een glimmende kamerjas en kapiteinspet bij de Lopster Stormvogels. Later kwam nog de aanstaande bruid langs, die met onze Rob op de foto ging. En Merijn werd benaderd door een dame in het publiek met de vraag, waar hij toch dat mooie vest gekocht had, want dit soort vesten worden niet meer gemaakt. Ze was er al naarstig naar op zoek geweest. Waarop Merijn antwoordde: ´kent U de Kringloopwinkel?´  

 

   


Merijn en Aaf in een onderonsje.


 

 

 

 

 


INFO: 

Leeuwarder Shantykoor: https://www.leeuwardershantykoor.nl/

Lopster Stormvogels: https://www.lopsterstormvogels.nl/

De Compagniezangers: http://www.compagniezangers.nl/

Overige foto´s: Brigit


oktober 2018, Brigit

 


 

info@roaringfifties.nl