ROARING FIFTIES

 


 

     


Drie dagen feest in Vegesack 

vrijdag 3, zaterdag 4 & zondag 5 augustus 2018


In augustus reisde Roaring Fifties voor de 6e keer af naar Duitsland voor het grote internationale Festival Maritim in Vegesack. Dit havenstadje ligt aan de rivier de Weser in Noord Duitsland en is met de jaren vastgegroeid aan de stad Bremen. Het is een eindje rijden, maar wat waren we blij met de uitnodiging. Het festival begon op vrijdagavond 3 augustus en duurde drie dagen. Er heerste weer zo’n heerlijke, ontspannen sfeer, waardoor het weekend wederom een hoogtepunt in ons Roaring Fifties seizoen werd. Bovendien vierde Festival Maritim dit jaar zijn 20 jarig jubileum.  

Op vrijdagavond startte het festival. Het is een internationaal gebeuren. Er waren groepen uit Duitsland, Engeland, Polen, Frankrijk, Nederland, Italië & Zwitserland. Totaal 31 bands. Gedurende het weekend verzorgden die groepen op 10 podia en 5 straat-podiumplekken optredens. Op het festival komen niet alleen shanty-groepen, maar ook (maritieme) folk bands.


 


Meer-Gesang am Anleger: op vrijdagavond was dit ons eerste podium met een dalend zonnetje in de rug en zingend in onze eigen 'moerstaal'.  (Foto: Marlies Koble)


 

Zo passend en inmiddels standaard voor het Vegesack-weekend: iedere dag gingen we aan boord van de veerboot naar de overkant van de Weser, waar Vegesack ligt. Dit jaar gebeurde dat erg vaak in gezelschap van Unicorn. En dat was wel zo handig, een paar extra sterke mannen, om de karren met spullen van de veerboot af omhoog de kade op te duwen. Vegesack ligt op een heuvel en met de droogte van de laatste weken, was het waterpeil van de rivier laag. Dan is het een hele klim naar boven! (zie ons promotiefilmpje van 2016 :  https://www.youtube.com/watch?v=PvuoAUcCRTc )

 

             


Wachtend in de schaduw met de groep Unicorn tot de veerboot kwam. En aan boord met Rob, Philip, Anneke, Gijs, Erna (Unicorn) en Jolanda. (Foto: Douwe Bais; Brigit) 


 


Botschafter-Duckwitz-Platz / Kleiner Markt : zaterdagmorgen speelden we om 10 uur op dit intieme pleintje liedjes over de leuke meisjes, waar het niet altijd goed mee ging. Aan-elkaar-gepraat door Willem.  (Foto: ´gesnapt´ door de fotograaf van de Weser Kurier)


 

De tijd tussen de eigen optredens en tijdens het verplaatsen naar een ander podium vulden we nuttig. Het bleek maar weer, dat dit festival meer is, dan een eigen optreden doen, maar ook kijken, luisteren & genieten van je collega-muzikanten. 

 

      

      


Philip & Daan zongen mee bij Vent de Noroise, Paddy´s Passion, Seyl & Treyl & Unicorn.  (Foto´s: Brigit, Douwe Bais, Wilfried Gorisch)


 

Er was ook weer een plek, waar je bij elkaar kon zijn: de cateringtent. Daar kon je even ´uitzakken´, je dorst lessen en werd je verwend met heerlijk eten. En ´s avonds was daar de after-party met alle muzikanten. 

Maar er werd ook gewerkt. Aan het begin van het weekend stond er een ezel met een blanco schilderij, waar elke groep zijn handtekening opzette. En dat zag er zondags zo uit, als op de foto. 

 

        


Frea was geconcentreerd aan het werk met pink & winkelpasje als penseel.  (Foto´s: Brigit)


 

      2   3

 4   5   6


 En wanneer de Roaringers niet zongen........waren ze aan het eten, maakte Douwe een dansje met collegazanger Willem van De Kaapstander, brachten Hans & Philip het Grote Boek op orde, werd er ´ff ge-App-ed´ naar het thuisfront, werd er een prentje gemaakt van´n stilleven en dansten Douwe & Rob nog maar ´n paar pasjes.  (Foto 1,2,3 & 4 Douwe Bais; foto 5 & 6 Marlies Koble) 


 

Zaterdagavond, Roaring Fifties gaf op Buhne Strandlustgarten van tien tot kwart voor 11 het laatste concert. Het podium was niet groot. Die kleine ruimte heeft ons niet in de weg gestaan met zingen. De vrolijkheid van ons werkte blijkbaar aanstekelijk naar het publiek; Je hoorden hun aanwezigheid in de donkerte voor ons; vooral na de 2e rij werden zij contouren met de lichtjes van de veerpont en de marktkramen langs de kade als achtergrond. 

  


`Welke man wil niet met ons mee, als wij gaan varen op de zoute zee. Samen op zo´n wrakke schuit, varen wij het zeegat uit.` Roaringers in actie op Buhne Strandlustgarten.  (foto: Marlies Koble)


 

 

    


Buhne Am Hafenwald, zondagmorgen. Allereerst trad daar de groep Cúl na Mara op, die stevige folkrock lieten horen. Wie lekker vooraan op de bankjes had gezeten, was na een tijdje wel door de felle, warme zon naar het schaduwrijke deel van het plein vertrokken. Wij stonden hoog & droog èn warm op het grote podium: `It´s five o´clock in the morning, time to get ready, we´re sailing away!´ (Foto´s: Jolanda Grijpstra)


 

Fan´s, volgers, liefhebbers van Roaring Fifties...... inmiddels zijn het bekende gezichten voor ons geworden. Marlies Koble zien we elk jaar weer langs komen bij onze optredens met haar opname-apparaatje en fototoestel. Ongeveer een maand later viel bij Derk Jan de envelop met de dvd (geluidsopnames) en een cd (foto´s) op zijn deurmat. Dit jaar had ze bovendien een omslagdoek gehaakt en Anneke was daar blij mee. Ingrid Rulfs & haar vriendin Renate volgden ons tijdens het weekend met de geprintte teksten van de liedjes van onze cd in de hand. Ja, beide stonden enthousiast mee te zingen bij onze optredens. En Hans werd in Vegesack weer door ons geplaagd met z´n rode broek, want ieder jaar is daar weer de fan, die komt luisteren naar de groep met ´der Mann mit der roten Hose´. 

 

          


Op de foto met: Marlies Koble en Anneke; Brigit met Ingrid en Renate; Hans met ´der roten Hose` fan. (foto´s: l & r: Douwe Bais)


 


Meergesang an der Walflosse  (foto: Weser Kurier-Maximilian von Lachner)


 

Een leuke plek om te spelen was op de kade bij de staart van de walvis, met de veerboot die zeer regelmatig achter ons langs voer om aan- & af te meren. De kadevloer was oppassen, want de rivierdeining is letterlijk in de golving van de stenen terug te voelen. Hier stond weer veel publiek en dit jaar hebben we ook de kaapstander gebruikt. Altijd pret! 

 

         


Terwijl we het lied ´Raddle them winches´ zongen, werd het anker opgehaald door vrijwilligers uit het publiek. (foto´s: Weser Kurier - Kerstin Volts)


 
 
Aan het eind van de zondagmiddag was ons laatste optreden. Dat was ook wel goed, want de moeheid van een zeer gevuld weekend vol indrukken, contacten en optredens, kwam al wat makkelijker naar boven drijven. ´Roll the old chariot´ werd met ons laatste restje enthousiastme gezongen. En hoe mooi is het dan om het weekend af te sluiten op dit podium: Schulschiff Deutschland. Maritiemer kon het toch niet!
 
 
  

Frea, Anneke, Annie & Jolanda op de loopbrug van het Schulschiff Deutschland. (foto: Douwe Bais)
 
 
Er werd dit jaar ook een jubileum gevierd. Hartmut Emig (shantygroep Hart Backbord uit Bremen) en Egbert Heiß (voormalig cultureel adviseur) kwamen twintig jaar geleden met het idee, om een festival te houden in Vegesack, zoals ook al plaats vond in Liverpool (Engeland) en Paimpol (Frankrijk). Dat dit een goed idee was, blijkt dus al 20 jaar. Op de slotavond werd op het hoofdpodium Am Vegesacker Balkon de organisatoren bedankt door de artiesten van Festival Maritim 2018 met een speciale boterkoek.
 
          

Fritz Rapp met enkele medewerkers, de speciale boterkoek en de meisjes van de Festival Maritim. (foto´s: Wilfried Gorisch)
 
 
En dan is het allemaal echt afgelopen. Met zo vele artiesten op het grote podium en al het publiek voor ons op de grasmat aan de oever van de Weser zingende:  ´Bye bye, bye bye, bye bye...... Dit jaar was er echter geen sterretjes en vuurwerk, vanwege het warme en droge weer van de laatste weken. ´Dan gebruiken we ons mobiel toch!´
 
 
     

(foto´s: Wilfried Gorisch)

 

   

                          


INFO:

Festival Maritim:  https://www.festival-maritim.de/

YOU Tube: 20 Jahre Festival Maritim in Vegesack - https://www.youtube.com/watch?v=8oiL2Q4-nvc

Weser Kurier: https://www.weser-kurier.de/region/die-norddeutsche_artikel,-das-war-das-festival-maritim-2018-_arid,1755712.html

Gebruikte liedteksten:

  • ´welke man wil niet met ons mee´ uit: Wrakke Schuit, lied van PEKEL
  • ´it´s five o´clock in the morning, time to get ready, we´re sailing away´ uit: Five o´clock in the morning - Martin Harbourne
  • ´bye bye, bye bye, bye bye....´ uit: Roseanne - traditional    

 

...en ze konden het zingen niet laten! 

 


september 2018, Brigit

 

 


 

info@roaringfifties.nl