ROARING FIFTIES

 

December 2007: Op de kade in Schagen voor de oude haringlogger HOLLAND VII van mede-oprichter Roaring Fifties Ad Pas.

De eerste officiële groepsfoto: v.l.n.r. John, Piet, Douwe, Jeannette, Jan, Gerda, Dineke, Geert, Willem, Hans, Frank, Ad; zittend v.l.n.r. Brigit, Joke, Wil, Jack en Cock (foto: Ruud Bais)  


 

 

ROARING FIFTIES  

sea songs & shanties

 

'n stukje historie

 


Een tiental muziekvrienden vormden in 2006 de groep Roaring Fifties.


Op maandag 28 augustus 2006 kwamen een aantal muziekvrienden bij elkaar om een nieuwe zanggroep op te richten, op initiatief van Ad Pas: Cock Weijers, Jeannette Milius, Piet de Pijper, Jack Schuchart, Gerda Meulmeester, Wil Cohrs, Nelleke Borg en Cor Kooy.

In november van dat jaar verscheen er een oproep in o.a. het plaatselijk weekblad CTR, dat werd verspreid in de dorpen Anna Paulowna & Breezand: “…bij The Roaring Fifty's (een nieuw opgericht gemengd zangkoor) was nog plek voor een aantal mannelijke zangers. Ook muzikanten waren welkom”. Verder vermeldde het stukje nog dat ze iedere maandagavond van 20:00 - 22.00 uur repeteerden in Breezand. “Het repertoire bestaat uit voornamelijk shanty's, seasongs en Ierse muziek en het is de bedoeling om dat ten gehore te brengen op bijvoorbeeld nautische evenementen”. 

Het allereerste optreden van Roaring Fifties was op zondag 29 april 2007 in Anna Paulowna in de kantine van de voetbalclub BKC. Het was Bloemendagenweekend. En op het terrein stonden de leden van het HY-team Holland met hun kleurige Citroënbusjes, type HY. Daags daarna was het Koninginnendag en speelden we op het dorpsplein in Pinjum (Friesland).


    

Met een toast op het eerste optreden gaat de groep op de foto voor de groene Citroën HY. 

V.l.n.r. : John, Joke, Hans, Douwe, Roelof, Jeannette, Ad, Cock, Frank; zittend v.l.n.r.: Piet, Brigit, Jack, Cor, Hans, Nelleke, Dineke en Peter .

 


Wekelijks komt de groep bij elkaar om te repeteren en voor de 'Leut-ende-Teut'. 


De repetities vonden de eerste jaren plaats in het kantoor van het timmerbedrijf Cock Weijers in Breezand. Toen Cock na 5 jaar vertrok, moest de groep op zoek naar een nieuwe repetitieruimte. Dat werd een lokaal in de voormalige lagere school "De Zandhorst" in Breezand. 

    

     

Woensdagavond 13 mei 2015 repeteerde Roaring Fifties voor het laatst in de school. 

 

Het lokaal in de school werd gehuurd van de Gemeente en die hadden andere plannen met de school, dus Roaring Fifties verhuisde naar de Keesschuur aan de Middenweg in Anna Paulowna. 

 

         

       

De eerste nazit met Elly Kroon, mede-eigenaar van de Keesschuur, 20 mei 2015. 

De Keesschuur is een galerie en atelier van Elly Doolaard. Het is een voormalige bollenschuur, omgebouwd tot een ruimte waar geschilderd wordt. Op het podium zijn met regelmaat op zondagmiddag optredens. De naam Keesschuur komt van wijlen haar man Kees Doolaard.  http://keesdoolaard.com/ 

 


Een gevarieerd repertoire van sea-songs en shanties


In het begin jaar bestond het repertoire uit een 30-tal liederen, die bekend waren bij de zangers en bij 'zwaaier' Ad. Allen kwamen uit het maritieme zangwereldje. De liederen zijn de traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden door grote zeilschepen. Voornamelijk in het Engels: shanty's. Liederen, die gezongen werden op de cadans van het werk, dat aan boord werd gedaan, onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar meer sea songs bij. Liederen die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank. Inmiddels kent het repertoire ruim 60 liederen, in het Engels en Nederlands.

 

Het set-lijstje voor het eerste optreden. 

 


uit het artikel over 10 jaar Roaring Fifties, CTR-Hollands Kroon van 18 januari 2017


Zangers van het eerste uur, Gerda en Piet, hebben aan de wieg gestaan van Roaring Fifties. Gerda: “we hebben heel wat samen meegemaakt in die 10 jaar. De meeste optredens zijn vooral buiten. Niet op een podium, maar gewoon op straat. Dicht bij het publiek, zodat je goed contact hebt. Of niet, want soms vinden mensen dat ‘eng’ en lopen door. Maar meestal niet. Publiek dat meedoet is genieten. Dat is heerlijk zingen!” Piet: “We zijn ook eigenlijk gewoon straatzangers”. En niet altijd op de mooiste plekjes. Gerda: “weet je nog Piet, in Dordrecht, met Dort in Stoom, stonden we op de kade te zingen, komt er zo’n oude stoomboot langs varen. Nou, je kon wel stoppen, want we waren niet meer te horen en te zien door de herrie die het schip maakte en de berg rook die uit de schoorsteen kwam!”

 

"...and he kissed her on her cheek!" zingen Gerda & Piet; jubileumfeest 22 januari 2017

 


De optredens 


Door de jaren heen hebben we heel wat optredens verzorgd en zo een plekje verworven in het shanty- en folkmuziek wereldje. Ze worden uitgenodigd voor festivals in eigen land o.a. Bie Daip, Rotterdam, Deunen & Deinen & Maritiem Festival Enkhuizen, SAIL Den Helder, en zijn inmiddels al 5 keer te zien & horen geweest op het grote maritieme folkfestival in Vegesack (Duitsland). Een greep uit de berg foto´s......... 

     

                                         Bie Daip / Appingedam - augustus 2016                                                 Shantyfestival Rotterdam - september 2011

 

     

                        Buitenmuseum Zuiderzeemuseum / Enkhuizen - oktober 2013                                Vistival / Den Helder - augustus 2014

 

     

                             Vlootdag Monnickendam - april 2014                                                   Shantyfestival Skomjend Wiid / Bolsward - juni 2014 

                                                                               

     

            Gouda Waterstad - juni 2012                                                          Hollands Kroonjuweel / Wieringerwerf - oktober 2012

 

Bijzondere momenten in ons tienjarige bestaan waren het theaterconcert in 2009 in het Vikingschip op Den Oever, het meedoen aan 2 dvd-opnames en het uitbrengen van de CD in 2015. De eerste keer naar het Maritiem Festival in Vegesack-Bremen (2013) bracht de groep in één weekend wel heel veel bijzondere momenten: zo’n 8 diverse optredens op straat en op podia. 

     

Festival Maritim - Vegesack: optreden op straat (Signalstation) / Weser-Kurier podium am Hafenwald / Schulschiff Deutschland

 


Vanwaar de naam Roaring Fifties?


Het gebied tussen de 40 en 50 breedtegraad ZB is een onstuimig gebied met veel westenwinden. Omdat er geen land is om de wind af te remmen op het Zuidelijk Halfrond, kunnen die winden snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur bereiken. De gemiddelde leeftijd bij de oprichting van de groep lag rond de vijtig. Anna Paulowna ligt Noorderbreedte ergens tussen de 50 en 55 ste breedtegraad......en zo ontstond de naam voor de groep: Roaring Fifties. 

 

Het dekzeil op de instrumentenkar.

 


En daar komen de muzikanten aan!


Roaring Fifties heeft verschillende muzikanten gekend. Zoals er verschuivingen waren in zangers, was dat ook zo met de muzikanten. Maar na 10 jaar kunnen we wel spreken van een vaste groep muzikanten met Daan op gitaar/banjo, Jolanda op een van haar vele fluiten, Pim bespeelt de djembé. Douwe op een van z´n trekzakken en Willem op concertina. Brigit en Rob nemen het overige percussiewerk voor hun rekening.


Groepsfoto's door de jaren heen......Aan boord van de driemaster 'Statraad Lehmkuhl' Tall Ships Race - Den Helder, augustus 2008  

Op de foto v.l.n.r.: Jeannette, Bert, Willem, Joke, Jan, Frank, Hans, Daan, Geert; zittend v.l.n.r. Wil, Ad, Gerda, Douwe, Brigit en Cock. (foto Ria Kooijman)


 

    


Aan boord van een vissersboot in de haven van Workum. Liereliet festival - oktober 2010

V.l.n.r.: Jan, Willem, Douwe, Derk Jan, Anneke, Bert, Jolanda, Kees, Gerda, Ad, Brigit, Pim, Hans; zittend v.l.n.r.: Cock, Daan en Piet. (foto: Jacqueline de Graaf)


 


....een 'heuuuule' oude foto uit ....1912?

V.l.n.r.: het familie kwintet met tante Willemina (gitaar), nichtje Jolanda en tante Gerdina, Ome Douwe (concertina), Oom Ad (schuiftrompet), tante Jannie (gitaar) en zittend de zusjes Brigitta & Pieternella en op de voorgrond Hansje (trompet). (Foto: uit het familie archief van Willem de Graaf)


 

  


Op de kade in de haven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, zomer 2013

V.l.n.r.:  Brigit, Gerda, Willem, Douwe, Kees, Anneke, Derk Jan, Hans, Merijn; zittend v.l.n.r.: Pim, Daan, Piet en Jolanda. (foto Marijke van Schooten) 


 


Na de optredens nog even met onze gastvrouw op de foto - Shantyfestival Rotterdam, september 2015 

V.l.n.r.: Jolanda, Pim, Derk Jan, onze gastvrouw, Jan, Brigit, Gerda, Hans, Daan, Willem. Op de voorgrond: Piet. (foto: archief Brigit)


 


Een nieuwe groepsfoto, vanwege nieuwe zangers. Zuiderzeemuseum Enkhuizen, augustus 2016 

Op de brug in het Buitenmuseum staan v.l.n.r.: Daan, Derk Jan, Annie, Kees, Anneke, Piet, Gijs, Merijn, Aaf, Gerda: zittend v.l.n.r.: Rob, Jolanda, Douwe, Brigit en Pim. (foto Marianne vd Pal) 


 


In de KEES schuur, voorafgaande ons jubileumconcert, 22 januari 2017

De jubileum-groepsfoto, v.l.n.r.: Gijs, Derk Jan, Anneke, Hans, Annie, Jan, Frea, Piet, Kees, Philip, Merijn, Brigit, Rob, Gerda, Daan: zittend v.l.n.r.: Willem, Douwe, Jolanda, Pim en Aaf. (foto Marijke van Schooten)


 

 

In de jaren zijn er veel foto´s van ons gemaakt, in mijn archief beland en waarvan ik niet altijd meer kan achterhalen  wie die ´geschoten´ heeft. Maar dank aan Jacqueline de Graaf, Marijke van Schooten, Marti Jonker, Gé de Grooth, Marlies Koble & Wilfried Gorisch voor de meeste foto´s. 


bijgewerkt  juli 2018 - Brigit

 

info@roaringfifties.nl